Dacă ești creator de conținut, cel mai probabil ai auzit deja de Evernote. Aplicaţia este incredibil de populară; și pe bună dreptate. Privită simplist, e un tool de luat notițe. Dacă ai răbdare să te joci cu ea și să-i descoperi secretele, vei vedea că are mult mai multe de oferit.
Evernote a fost lansată în 2008 și s-a perfecționat de-a lungul vremii. La bază, este o aplicație de luat notițe și arhivat documente. Poți folosi platforma online sau poți descărca aplicațiile pentru Windows, Mac, Android și iOS.
Conținutul se sincronizează, aşadar vei avea acces la ideile tale indiferent de device-ul pe care îl folosești.
De asemenea, poți lua notițe și prin webcam sau microfon – util în special dacă ești în mișcare și nu te poți opri să-ți așterni ideile pe telefon.
Pentru ce pot folosi Evernote?
Evernote poate fi folosit în numeroase scopuri, toate menite să te ajute să te organizezi mai bine și să îți sporească productivitatea.
Personal, folosesc Evernote pentru a redacta articole, note idei de articole și în procesul de documentare – pentru a salva pagini web la care doresc să revin mai târziu.
Dar aplicația are mult mai multe întrebuințări și se poate adapta perfect la nevoile fiecăruia. Iată câteva idei despre cum poți folosi Evernote:
- Pentru redactarea de documente
- Pentru a salva poze/documente
- Pentru a înregistra interviuri/conversații
- Pentru a distribui cu ușurință notițele către colegi de lucru/prieteni
- Pentru a scana notițe scrise de mână
- Pentru a-ți gestiona lista de activități
- Pentru a salva mail-uri importante
În alte cuvinte, Evernote te ajută să structurezi toată informația de care ai nevoie într-un mod accesibil și ușor de gestionat.
Poți căuta printre notițe oricând și folosi tag-uri pentru a grupa notițele în funcție de subiect. Aplicația poate înlocui cu succes editorul tău de text, lista to-do sau serviciul de stocare online.
Cât costă Evernote?
Evernote oferă utilizatorilor trei planuri – cel de bază, care este gratuit și două planuri premium, care vin cu funcții suplimentare.
Cu planul de bază poți sincroniza două device-uri și uploada conținut lunar de până la 60MB. Asta include poze, notițe audio, sau pagini web.
De asemenea, poți distribui notițele către colegi și folosi o parolă pentru a-ți proteja conținutul pe smartphone.
Evernote Plus costă 50 de lei pe an și îți permite să sincronizezi oricâte device-uri îți dorești și să uploadezi până la 1GB lunar.
De asemenea, cu planul acesta îți poți accesa notițele offline și salva e-mailuri direct în aplicație.
Evernote Premium, la 99 de lei pe an, te lasă să uploadezi până la 10GB lunar. În plus față de toate funcțiile enumerate la celelalte două planuri, cu versiunea premium poți lăsa notițe pe documente de tip PDF, scana și digitaliza cărți de vizită și accesa un istoric al notițelor tale.
Pentru echipe, există Evernote Business, care costă 49 de lei pe lună pentru fiecare utilizator.
Varianta business e menită să ajute echipa să colaboreze mai bine și să organizeze cu ușurință task-urile/proiectele din cadrul companiei.
Cum se folosește Evernote?
În primul rând, trebuie să îți faci un cont cu adresa de e-mail pe Evernote.com. Vei vedea că totul este foarte intuitiv și aplicația îți va oferi de la bun început un ghid care să te ajute să pornești cu dreptul.
Odată ce ai cont, poți începe să iei notițe. Nu uita să descarci aplicația pe laptop și telefon.
Personal, prefer varianta desktop în locul celei web-based, dar aici depinde de preferințele fiecăruia. De acolo sunt și capturile de ecran.
O notiță standard arată, practic, ca un editor de text. Poți folosi toate funcțiile cu care ești deja obișnuit pentru formatarea textului – bold, italic, font, size ș.a.m.d.
Poți adăuga tag-uri (etichete) care să te ajute să găsești ulterior notița.
Poți insera poze sau documente, porni o înregistrare audio, sau porni webcam-ul pentru a face o poză pe care să o atașezi notiței.
De asemenea, poți adăuga o notiță la „favorite” pentru a o accesa mai ușor și o poți distribui via e-mail sau direct pe rețelele de socializare. Mai simplu de atât nu se poate.
Notițele pot fi organizate în Notebooks, carnețele care te ajută să grupezi notițele în funcție de scopul lor.
Poți avea câte un carnețel pentru fiecare client în parte, unul pentru documente importante, unul pentru lista ta de activități etc.
Aici rămâne la latitudinea ta, în funcție de scopurile pentru care folosești Evernote.
Din dashboard poți căuta o notiță după tag-uri sau după un anumit cuvânt. Mai mult, poți seta și un reminder pentru o anumită notiță – atunci aceasta își va apărea direct în dashboard și nu vei mai fi nevoit să răsfoiești printre carnețele pentru a da de ea mai târziu.
Evernote poate fi folosită și pentru a-ți organiza lista de activități sau lista de shopping. Poți adăuga checkboxes direct în notițe pe care să le bifezi mai târziu, când ai terminat cu task-ul respectiv sau ai cumpărat tot ce era de cumpărat.
Evernote vine și cu Web Clipper, un add-on pentru browser care te ajută să salvezi pagini web direct în aplicație. Tot ce trebuie să faci e să instalezi add-on-ul.
Imediat îți va apărea un buton cu sigla Evernote în toolbar. Apeși butonul de fiecare dată când vrei să salvezi o pagină și aceasta va apărea automat în aplicație.
În plus, dacă vrei să salvezi doar un screenshot al paginii, poți mai apoi face adnotări direct pe imagine.
Cum pot folosi Evernote într-un mod creativ?
- Evernote vine cu o funcție de chat. Poți comunica direct din aplicație cu alți utilizatori.
- Scrie o carte. Când ai terminat, folosește FastPencil pentru a importa notițele și formata manuscrisul.
- Salvează puncte pe hartă. Cu ajutorul MapClipper, salvezi cu ușurință direct în Evernote.
- Fă un carnețel cu rețete culinare, pe care le poți salva cu ușurință de pe web.
- Pozează toate bonurile fiscale și salvează-le in Evernote, pentru a ține evidența cheltuielilor.
Desigur, acesta este doar un ghid pentru începători. Odată ce ai utilizat aplicația pentru câteva zile, vei vedea că este extrem de versatilă și intuitivă.
Adevărul este că Evernote își arată întregul potențial doar dacă decizi să o folosești pentru… tot. De la arhivat la documentare, de la liste de cumpărături la liste de task-uri și de la jurnal personal la tool pentru a planifica următorul meeting.
Farmecul Evernote stă în faptul că adună toată informația de care ai nevoie la un loc și te ajută să o editezi și accesezi cu ușurință. Există aplicații individuale pentru toate funcțiile oferite de Evernote, însă nu există o aplicație mai bună care să le facă pe toate.
La final, îți las o serie de link-uri care să te ajute să aprofundezi subiectul. Spor la notat!
- I’ve Been Using Evernote All Wrong. Here’s Why It’s Actually Amazing
- 36 Tips Every Evernote User Must Know
- 10 Tricks to Make Yourself an Evernote Master
Post-ul Cum să folosești Evernote pentru a-ți organiza eficient munca apare prima dată în Ctrl-D.